zondag 28 december 2014

Culturele elite

Zo nu en dan gaan mijn lief en ik naar een museum. Vandaag weer eens dicht bij huis: een bezoek aan het Drents Museum in Assen bracht ons bij een tentoonstelling van FabergĂ©-eieren en kunstwerken van Malevich. Het Drents Museum timmert behoorlijk aan de weg. De laatste jaren zijn er veel wisselende tentoonstellingen geweest en daarnaast worden allerlei activiteiten georganiseerd die met de lopende  expositie  een relatie hebben. U heeft dit al eens kunnen zien in mijn blogpost over Lenin (klik). Vandaag werd er een lezing gehouden met als thema de FabergĂ©-eieren die geleverd werden aan het Russische hof. In het zelfde verhaal probeerde de museumdocente het leven en het werk van Malevich te verwerken. En dan ook nog de roerige geschiedenis van Rusland aan het einde van de 19e en het begin van de 20e eeuw. Het was een dappere poging, maar om nu aan het einde van het betoog een betere overeenkomst te kunnen geven dan dat de eieren en de kunstwerken beide in het begin van de 20ste eeuw in Rusland werden geproduceerd, is mij niet gelukt.

In de zaal bij de lezing treffen we een gemĂȘleerd gezelschap. Gewone mensen worden afgewisseld met culturele elite. Ja, culturele elite. U vraagt zich ongetwijfeld af hoe je culturele elite herkent. Nou, dat is simpel. Ten eerste (her)kennen zij elkaar.  Dat uit zich in uitspraken als “Zo, jullie ook hier?” en “Ja, wij zijn hier nu voor de derde keer. Om Malevich te doorgronden is dat noodzakelijk.” En wanneer iemand de docente gedecideerd corrigeert, weet je voldoende. Toch?

Overigens kan mijn vrouw de culturele elite ook herkennen aan de kleding, maar hoe ze dat doet weet ik niet.

Wij hebben toch nog iets opgestoken van dit museumbezoek. De kunstwerken van Malevich zijn interessanter om naar te kijken dan dat wij ons hadden voorgesteld. Ondanks de drukte en de hoge graad van culturele elite die in de gangpaden, in de deuropeningen en bij de trapopgangen met elkaar staat te kletsen, en dus de doorgang versperren, hebben wij een leerzame, leuke middag gehad.
Culturele elite? 

Ach. Zo gaan de dingen nu eenmaal.

Geniet u van de foto’s ?