maandag 11 november 2013

Medewerker burgerlijke stand


Er zijn zo van die dagen dat ik wel eens wat rondkijk op het internet. Voor een kennis die een nieuwe werkkring zoekt, was ik op zoek naar een baan in Drenthe. Drenthe is groot en van noord naar zuid zijn er veel, vooral technische banen te vinden. Heel geruststellend hoor, maar mijn kennis is een vrouw en zoekt iets administratiefs. Na veel omzwervingen kom ik op de site van Randstad waar een baan bij de gemeente Assen op staat. Misschien bent u beter bekend met Randstad, maar ik was in de veronderstelling dat Randstad een professionele organisatie was. Maar o, o, o wat heb ik mij vergist. In mijn beleving is het plaatsen van een vacature, waarvoor je bij voorbaat weet dat er geen geschikte kandidaat zal schrijven, namelijk een lichtelijk zinloze actie. De gemeente Assen mag zich deze vacaturetekst natuurlijk ook aanrekenen. Maar van de gemeente en de politiek zijn we zinloze acties inmiddels wel gewend. Waar maak ik me zo druk over, zult u zich afvragen. Wat staat er dan op de site van Randstad? Wel, het volgende, ik citeer:
“Medewerker burgerlijke stand
Gemeente  Assen
Functie omschrijving:
Randstad Assen zoekt een medewerker burgerlijke stand die op oproepbasis wil werken. Ervaring met het opmaken van aktes is vereist. Uren worden niet gegarandeerd. Om voor deze functie in aanmerking te komen beschik je over werkervaring als medewerker burgerlijke stand, wat inhoudt dat je ervaring hebt met aktes (aangifte geboorte, overlijden, geregistreerd partnerschap e.d.). Heb je deze ervaring niet dan heeft het geen zin om op deze functie te solliciteren. Er is namelijk geen ruimte om je in te werken dus met je ervaring start je direct solo achter de balie.”

Met andere woorden: “Leuk dat u zichzelf al even heeft ingewerkt en dat u precies weet wat u bij ons op of met welke systemen kan doen.” Hoezo geen ruimte om te werken? is dat zo raar als er geen uren zijn…. Misschien moet de Gemeente Assen zoeken naar een persoon die anderen kan inwerken. Heeft onze kennis wel een kans op een baan.
In de begeleidende tekst staat waar je terecht kunt met opmerkingen. En dat ze naar aanleiding van jouw opmerking contact met je zouden opnemen.
Voordat ik het wist had ik het volgende in de reactieruimte op de site getypt….
“Nee hoor, neem vooral geen contact met mij op. Niet nodig. Ik wil alleen even reageren op de vacature medewerker burgerlijke stand in Assen die u plaatst. Het lijkt mij voor de hand liggend dat u eerst in de databank kijkt of er wellicht ex-medewerkers zijn van de gemeente. Een vacature plaatsen en eisen dat men ervaren is in nu net die functie, lijkt mij niet zo zinvol. Misschien dat u deze opmerking ook even kunt doorgeven aan de gemeente Assen. Wij als burgers hebben het al moeilijk genoeg met de stompzinnigheid van sommige onderdelen binnen de gemeente.”
Ik heb uiteindelijk niets geplaatst, maar wil u mijn frustratie niet onthouden. En nee, mijn bekende heeft niet gesolliciteerd. 
Zo gaan de dingen nu eenmaal. Tot later

Geen opmerkingen:

Een reactie posten