maandag 28 oktober 2013

Het kan niet anders

Het kan niet anders: ik kan echt mijn mond niet langer houden over de in ons land  (en ja, zelfs in de Verenigde Naties) losgebarsten discussie over Zwarte Piet.  In de eerste plaats vraag ik mij af of de mensen bij de Verenigde Naties niet iets beters te doen hebben dan zich bezig houden met een volksfeest in de lage landen. En in de tweede plaats snap ik de ophef niet die als reactie hierop in ons kikkerland ontstaat.

Ik zou bijna zeggen: “Niet op reageren, Lena” maar ik begrijp dat het daar inmiddels te laat voor is. Een demonstratie op het malieveld in Den Haag loopt uit de hand. Alleen omdat een vrouw met een gekleurde huid de Verenigde Naties wil laten weten dat ze zich beter met de discriminatie van de Papoea’s in Nieuw-Guinea bezig kunnen houden, en daar kan ik me van harte bij aansluiten. Een stel liefhebbers van Zwarte Piet, die overigens een heel vredelievende gast is, is aan het lynchen geslagen. Met als doel???? Wie het weet, mag het zeggen. De fans van Zwarte Piet beginnen nu toch wat eng te worden, als ik bijvoorbeeld de reacties op facebook en twitter zie wanneer Anouk een opmerking plaatst. De acties worden ook vaak gestart door in mijn ogen wat dubieuze nationalistische clubjes (al valt de Pietitie daar geloof ik weer niet onder).


Ik was een voorstander van het Sinterklaasfeest en heb er nooit iets kwaads of discriminerends in gezien. Nu weet ik het niet meer. Als ik Sinterklaas vier, ben ik dan een discriminant? En wat als ik het niet vier?  Ben ik dan een slappe zak die zich door de Verenigde Naties laat koeioneren? Ontken ik het slavernijverleden van donkere mensen als ik Zwarte Piet van harte toejuich? Of ontken ik dat slavernijverleden juist als ik er een gekleurde Piet van maak? Gelukkig is het nog geen 11 november, kan ik nog even advies vragen aan die andere weldoener, Sint Maarten….. Ik wens u en mijzelf veel sterkte met het maken van de enige juiste keuze. Maar goed. Zo gaan de dingen nu eenmaal. Tot later 


Kleurt u zelf de platen even in? Wit of zwart dat maakt mij even niet uit.

1 opmerking: