zaterdag 21 september 2013

De winkels in Assen

Zoals u wellicht weet, woon ik in Assen: een leuke stad met een enorm goed klimaat om kinderen in groot te brengen. Het uitgaansleven (en alle gevaren die daarmee veelal gepaard gaan) staat op een relatief laag pitje. Wanneer je na sluitingstijd van de winkels in het centrum van Assen bent, lijkt het alsof je blind een kanon kunt afschieten zonder dat er enig gevaar is dat je iemand raakt. En dat is goed. Veiligheid voor alles, zullen we maar zeggen. Daarnaast staat het centrum van Assen bekend om zijn goede winkelaanbod. Vele gezellige boetieks en winkels vlak bij elkaar in een goed bereikbaar centrum. Helaas moet ik dit nuanceren: Assen stónd bekend als een goede en gezellige winkelstad. 

Winkelen in Assen is niet meer wat het geweest is. Na de recente opening van een totaal onnodig project als de Citadel, een nieuwe kern van winkels bij het centrum van Assen waardoor we nu een nieuwe JUMBO op 150 meter van de oude JUMBO hebben, staan er diverse panden leeg in het centrum van de stad. Rond het Forum komt het aantal lege panden op 11. Dat is ongeveer de helft van het aantal panden daar. Ik kan u niet vertellen hoe leeg en ongezellig dat eruit komt te zien. En wanneer u denkt, dat zullen dan wel oude panden die nodig aan restauratie toe zijn wezen heeft u het mis. De leegstaande panden zitten zoals gezegd vooral in en om het Forum dat in 1993 gebouwd is. Pas 20 jaar jong en nu voor 50 % leeg. Dat is op zich al jammer, maar er staan ook de nodige panden leeg in het centrum die nog nooit gevuld zijn geweest met winkels. En dat is een teken aan de wand. 

In de Triade, enkele jaren geleden geopend,  staan nog steeds of al weer meerdere winkelpanden leeg. Het plein tussen Triade, Forum en Mercuriuscentrum kent meer legen dan gevulde winkelruimtes. Een drama voor de veiligheid, voor de gezelligheid en vooral voor de winkeliers die wel de moed hebben zich in Assen te vestigen. Ik heb niet geteld en ik ga ook niet tellen hoeveel winkels er in de diverse winkelcentra in het centrum en de diverse wijken leeg staan, maar het zijn er veel meer dan er op dit moment en in de komende jaren aan winkels bij zal komen. Natuurlijk is het aantal winkels gedaald door de opkomst van internet en de kredietcrisis, maar de leegstand is vooral te wijten aan het feit dat er ongebreideld winkelcentra uit de grond zijn gestampt tussen 2009 en 2013. De projectontwikkelaars hebben enorme boterbergen op de verschillende hoofden. Zij hebben de volksvertegenwoordigers gouden bergen beloofd. En die volksvertegenwoordigers hebben zich gedragen alsof ze kleine kinderen waren; verwend, verwaand en zonder enige vorm van volwassenheid geloofden ze alles wat hen in de politieke kraam te pas kwam. Nu zit de burger met een ongezellig centrum en vele lege etalages. Maar ach, zo gaan de dingen nou eenmaal. Tot later.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten